čtvrtek 12. března 2015

Domácí měsíčkový olej



Měsíček lékařský - bylina, která zdobí spousty zahrádek svými překrásně žlutooranžovými květy. Pěstuje se však zejména pro své léčivé účinky. 
Spojíme-li sluníčkové květy měsíčku s léčivou slunečnicí, získáme voňavý, zlatavý olej nabitý sluncem a energií.

Měsíčkový olej můžeme použít k péči o citlivou, podrážděnou nebo zanícenou pokožku. Výborně se hodí také ke zklidnění po opalování. Díky svým antibakteriálním a regeneračním účinkům pomáhá při léčbě pooperačních jizev, hnisavých a špatně se hojících ran.

Já tento olejíček využívám velmi často. Především pro své děti místo tělového krému. Mažu s ním svou rodinu také při výskytu ekzémů nebo jiných alergických vyrážek. A také z něj vyrábím další léčivé domácí prostředky (mast na dětskou prdelku ...).


K přípravě vám stačí sušené květy měsíčku lékařského (nejlépe jen okvětní lístky), slunečnicový olej lisovaný za studena a zavařovací sklenice, kterou vysterilizujte buď v troubě nebo ji přelijte vroucí vodou a nechte vykapat na čisté utěrce.
Sklenici naplníme květy měsíčku až téměř po okraj, ale jen volně, nesmíme je pěchovat. Květy zalijeme olejem tak, aby byly všechny ponořené. Dobře uzavřeme a postavíme na 3 týdny na teplé místo. Buď za okno nebo ke sporáku. Čas od času protřepeme. Po 3 týdnech olej slijeme přes jemné sítko nejlépe do tmavé nádoby.

Vylepšený dětský tělový olej:

Ke květům měsíčku přidejte také květy heřmánku. Postupujte stejně jako při přípravě měsíčkového oleje a do výsledného macerátu přidejte ještě menší množství sezamového oleje. Získáte tak luxusní mazání vhodné pro děti od narození.

V zimě s ním namažte také packy svých domácích mazlíčků ( těch kteří se pohybují venku :-)).

Další podobné recepty na www.levandulkarozmarynova.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat