pondělí 16. února 2015

Česnek


Každý má doma toto úžasné přírodní antibiotikum a jeden z nejúčinnějších přírodních léčiv vůbec. Díky svým silným léčivým účinkům se česnek ve velké míře používal už ve středověku a neměli bychom na něj zapomínat ani dnes. Na rozdíl od běžných antibiotik, česnek zabírá na širokou škálu bakterií i mikrobů. Velmi dobře si dovede poradit i se stafylokokem nebo salmonelou. Proto je také vhodné přidávat jej k masu, především drůbežímu, ve kterém se tyto bakterie hojně vyskytují a také k vejcím. Tato užitečná bylina s širokou škálou pozitivních účinků posiluje činnost celého organismu. Má silné antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) účinky. Již řada klinických testů potvrdila pozitivní účinky na kardiovaskulární systém. Zabraňuje nadměrnému srážení krve a snižuje hladinu ,,špatného´´ cholesterolu. Rozšiřuje a čistí cévy, uklidňuje rytmus srdce, podporuje jeho činnost a tím reguluje krevní tlak. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje sexuální aktivitu i potenci. Je velmi účinným prostředkem jak při léčbě, tak při prevenci rakoviny, zejména žaludku a prostaty. Tento silně páchnoucí prostředek vypudí střevní parazity (tasemnice, škrkavky ...) a vydezinfikuje celý zažívací trakt. Pozor by si však měli dát lidé se zánětlivými chorobami trávicí trubice. Nedoporučuje se ani při vředech a hemeroidech. Česneku by se měly, podle obecných doporučení vyhýbat také kojící ženy, to proto, aby mléko nezískalo pro dítě nepříjemné aroma. Já osobně mám s tímto případem právě opačnou zkušenost. 
Česnek můžeme konzumovat v různých formách - syrový, sušený, tepelně upravený, naložený v lihu, oleji nebo octu. Nejúčinnější je však česnek syrový. Doporučená denní dávka při prevenci je 1 - 2 stroužky, při potížích se dávka zvyšuje.
Nežádoucí česnekový zápach se bohužel jen velmi těžce eliminuje. Zkusit můžete třeba mléko nebo jogurt. Mléko neutralizuje říz česneku. Doporučuje se také žvýkání máty nebo čerstvé petržele.

Používejte vždy česnek český!!!



Vyzkoušejte:

Sušený česnek

Pokud v kuchyni rádi používáte mletý česnek, nasušte si ho sami. Stroužky rozkrájejte na plátky, které musíte usušit v sušárně nebo v troubě při nízké teplotě. Po důkladném vysušení umelte třeba v mlýnku na kávu. V těsnící nádobě vydrží dva roky.

Česneková pasta

Čerstvý oloupaný česnek nastrouhejte nebo rozmačkejte, smíchejte se solí a olejem a uchovávejte v lednici zalitý tenkou vrstvou oleje.

Česnek v oleji

Stroužky česneku zalijte olejem a uložte do chladu. Po 2 - 3 týdnech už můžete používat výborný ochucený olej. Stroužky česneku postupně využijete v teplé i studené kuchyni.

Žádné komentáře:

Okomentovat